{ "title": "Acı Hardal", "image": "https://www.hardal.gen.tr/images/aci-hardal.jpg", "date": "20.01.2024 03:02:41", "author": "RAMAZAN ATAY", "article": [ { "article": "
Acı hardal, sıklıkla mide ile ilgili görülen hastalıklarda kullanılan bu hardal Turpgiler içindeki familyasında yer aldığı bilinmektedir. Sağlığa yararları bakımından oldukça yaygın olarak kullanıldığı bilinen bu acı hardal yaklaşık olarak 2000 yıl boyunca tarımı yapılan bir otsu bitkidir. Bazı türlerine göre tohumu yaklaşık olarak 30 cm ile 5 m boyu uzayabilen ve oldukça dayanıklı olan bir bitki türüdür.

Bilinen en faydalı hardal türlerinin başında gelir. İlk sırada Kara hardal bulunurken ikinci olarak da bu acı hardalı sayabiliriz. Acılı hardal, bütün yemeklere en güzel bir miktar acıyı verebilir; özellikle de yapacağınız fırın yemekleri içinde iyi bir lezzettir. Bunun yanı sıra ızgaralar içinde oldukça lezzetli olduğunu söyleyebiliriz.

Acı hardalın faydaları nelerdir?
Acı hardalın satın alınması maliyetli olması sebebiyle evde kendinize de yapabilirsiniz. Malzemeleri ile yapılışını aşağıda verilmiştir.

Acı hardal yapmak için gerekli olan malzemeler
Acı hardalın nasıl yapılır?

Hardal tozumuzu boş bir cam kâsenin içine alalım. İçerisine ılık suyumuzun yarısını ilave edelim. Bir miktar karıştırdıktan sonra uygun bir kıvamı yakalamak adına suyun tamamını değil de öncelikle yarısını sonrasında ise tamamını boşaltmamız önemli bir püf noktadır. Hemen ardından da limon suyunu ve zeytinyağını ilave ederek karıştırmamız gerekir. Kıvamı bozadan biraz kalın ve bıçak yardımıyla kolaylıkla alınacak kıvama gelmesi gerekir. İsterseniz zevkinize göre de bir kıvam ayarlayabilirsiniz. Eğer daha akıcı bir kıvam istiyorsanız eğer biraz daha su ekleyebilirsiniz. Hardal artık hazır demektir. Küçük bir kavanoza koyup buzdolabına koyunuz. Aynı gün tüketmekle birlikte bir gün beklemesi tadı bakımından daha güzel olacağını söyleyebiliriz.

Acı hardal için dikkat edilmesi gereken hususlar vardır. Bunlar:
Hardal hazırlandıktan uzun bir zaman sonra eğer tüketilmeden bekletilmiş ise bir miktar katılaşma söz konusudur. Ilık su yardımıyla biraz daha inceltme yapabiliriz. Bu işlem sırasından sıcak su kesinlikle kullanılmaması gerekir. Çünkü sıcak su katılması durumunda hardalın yapısın yer alan bazı enzimleri bozarak yağını kaçıracağından acılık ile keskin koku da oluşmamasına sebep olacaktır. Hardal tozunda meydana gelen bu reaksiyonu ortadan kaldırmak amacıyla koruk suyu ile sirke gibi asidik özellikleri bulunan malzemeleri kullanmanızı öneririz. İçine katmış olduğumuz zeytinyağı da kurumasını önleyici bir etki yaratmaktadır. Hardala ipeksi bir yapı katar. İstenilirse zevkinize göre bir miktar tuz da ilave edebilirsiniz. Bir sakınca yoktur. Tarifte anlatıldığı şekilde yaptığınız sürece istediğiniz bir şekilde kıvamını zevk anlayışınıza göre de daha akıcı ya da daha da acı yapabilirsiniz. Nasıl seviyorsanız onu da katabilirsiniz. Bu konuda bir sorun oluşturmaz.

Size verebileceğimiz en güzel tavsiye acı hardal seven dostlarınıza bu bahsettiğimiz sosu hazırlayıp gayet zarif olan kavanozlara koyarak onlara hediye edebilirsiniz. Acı hardalı tarife uygun bir şekilde hazırlayan herkese şimdiden afiyet olsun diyelim.
" } ] }