{ "title": "Ballı Hardal", "image": "https://www.hardal.gen.tr/images/balli-hardal.jpg", "date": "19.01.2024 10:20:37", "author": "idil alacan", "article": [ { "article": "Ballı hardal, hardal turpgiller familyasından olan otsu bir bitkidir. Boyu ortalama olarak 50 cm olan, yaprakları tüylü ve çiçekleri sarı renkte olan bir bitkidir. Genelde Akdeniz bölgesinde yetişir. Her yıl Mart ve Mayıs ayları arası ekilir, Temmuz ve Ağustos ayları arası toplanır. Bu bitkilerin meyvelerinden hardal tohumları elde edilir. Elde edilen hardal tohumları önce dövülür ve daha kurutulur. Kurutma işleminden sonra iyice öğütülür. Kurutma işlemi eğer tam olarak yapılmazsa hardalda küflenme görülebilir. Hardalın kokusu kadar tadı da oldukça keskindir. Hem baharat olarak hem de ilaç sektöründe kullanılır. Fakat baharat olarak yemeklere lezzet katması amacıyla kullanılması daha yaygındır. Hardalın en çok tercih edilen türleri siyah, sarı, kırmızı ve beyaz hardaldır. Hardal türleri arasında siyah olanı daha çok ilaç sektöründe tercih edilir. Mutfaklarda kullanılan hardal ise sarı olanıdır. B, C, E, K vitaminleri ve kalsiyum, magnezyum, potasyum ve fosfor gibi mineraller açısından oldukça zengin bir içeriğe sahiptir. Mutfaklarda kullanılan hardal, hardal bitkisinin tohumunun bazı işlemlerden geçerek toz haline getirilmiş halidir. Toz olarak kullanılan hardal beyaz, kırmızı ve siyah hardaldan elde edilir. Hardal tozu tatlı, acı, keskin ya da yumuşak formlarda kullanılabilir. Ballı hardal da daha tatlı ve daha yumuşak hardal sevenler tarafından kullanılan bir hardal sosudur. Ballı hardal genel olarak salata ve yemek yapımında sos olarak kullanılır. Et ve tavuk yemeklerinin vazgeçilmezidir. Bunların yanı sıra sadece yapılan yiyeceğe renk vermesi için de kullanıldığı olmuştur. Ballı hardal mide sağlığı açısından oldukça faydalıdır. Mideyi rahatlatır ve bağırsakların düzenli olarak çalışmasını sağlar. Gastrit ve hazımsızlık problemi başta olmak üzere pek çok mide problemine karşı birebirdir. Ayrıca vücudu toksinlerden arındırma özelliğine de sahiptir. Üstelik ballı hardalın yapımı da çok kolaydır. Hardal seven herkes mutfağında çok rahat bir şekilde hazırlayabilir.

Ballı Hardal İçin Malzemeleri
Ballı Hardal Nasıl Yapılır?

Ballı hardal için öncelikle olarak genişçe bir karıştırma kabı tercih edilmelidir. Karıştırma kabına önce mayonez alınır. Yüksek devire ayarlanmış karıştırıcı ile iyice çırpılır. Daha sonra bal ilave edilerek karıştırma işlemine devam edilir. Daha sonra listede verilmiş sıralamaya göre tüm malzemeler karıştırma kabına alınarak tüm malzemeler yaklaşık 3-4 dakika kadar çırpılır. Limon suyu yerine tercihe göre üzüm sirkesi de kullanılabilir. En son tuz da ilave edilerek karıştırma işlemi durdurulur. Hazırlanan ballı hardalın kullanılmadan önce yaklaşık olarak 45 dakika buzdolabında bekletilmesi daha güzel bir tat elde edilmesine yardımcı olacaktır. Kapağı sıkıca kapatılan cam kavanozlarda muhafaza edilmesi tavsiye edilir.

Afiyet Olsun.
" } ] }