{ "title": "Ballı Hardal", "image": "https://www.hardal.gen.tr/images/balli-hardal.jpg", "date": "19.01.2024 10:20:37", "author": "idil alacan", "article": [ { "article": "Ballı hardal, hardal turpgiller familyasından olan otsu bir bitkidir. Boyu ortalama olarak 50 cm olan, yaprakları tüylü ve çiçekleri sarı renkte olan bir bitkidir. Genelde Akdeniz bölgesinde yetişir. Her yıl Mart ve Mayıs ayları arası ekilir, Temmuz ve Ağustos ayları arası toplanır. Bu bitkilerin meyvelerinden hardal tohumları elde edilir. Elde edilen hardal tohumları önce dövülür ve daha kurutulur. Kurutma işleminden sonra iyice öğütülür. Kurutma işlemi eğer tam olarak yapılmazsa hardalda küflenme görülebilir. Hardalın kokusu kadar tadı da oldukça keskindir. Hem baharat olarak hem de ilaç sektöründe kullanılır. Fakat baharat olarak yemeklere lezzet katması amacıyla kullanılması daha yaygındır. Hardalın en çok tercih edilen türleri siyah, sarı, kırmızı ve beyaz hardaldır. Hardal türleri arasında siyah olanı daha çok ilaç sektöründe tercih edilir. Mutfaklarda kullanılan hardal ise sarı olanıdır. B, C, E, K vitaminleri ve kalsiyum, magnezyum, potasyum ve fosfor gibi mineraller açısından oldukça zengin bir içeriğe sahiptir. Mutfaklarda kullanılan hardal, hardal bitkisinin tohumunun bazı işlemlerden geçerek toz haline getirilmiş halidir. Toz olarak kullanılan hardal beyaz, kırmızı ve siyah hardaldan elde edilir. Hardal tozu tatlı, acı, keskin ya da yumuşak formlarda kullanılabilir. Ballı hardal da daha tatlı ve daha yumuşak hardal sevenler tarafından kullanılan bir hardal sosudur. Ballı hardal genel olarak salata ve yemek yapımında sos olarak kullanılır. Et ve tavuk yemeklerinin vazgeçilmezidir. Bunların yanı sıra sadece yapılan yiyeceğe renk vermesi için de kullanıldığı olmuştur. Ballı hardal mide sağlığı açısından oldukça faydalıdır. Mideyi rahatlatır ve bağırsakların düzenli olarak çalışmasını sağlar. Gastrit ve hazımsızlık problemi başta olmak üzere pek çok mide problemine karşı birebirdir. Ayrıca vücudu toksinlerden arındırma özelliğine de sahiptir. Üstelik ballı hardalın yapımı da çok kolaydır. Hardal seven herkes mutfağında çok rahat bir şekilde hazırlayabilir.