{ "title": "Dijon Hardalı", "image": "https://www.hardal.gen.tr/images/dijon-hardali.jpg", "date": "19.01.2024 22:06:23", "author": "engin aktu", "article": [ { "article": "Dijon Hardalı, Değişik ve lezzetli olan, hardal türlerinden birisidir. Paris'in 200 km güneydoğusundaki Dijon şehrinde, ilk kez 1856 senesinde, Jean Neigeon adlı kişi tarafından üretilmiştir. Hardal yapımında olmazsa olmazlardan birisi olan sirke yerine, koruk suyu karıştırılarak yapılan bu karışım, daha az asitli ve daha yumuşak bir lezzete sahip olmuştur.

1853 senesinde, Dijon şehrinde, Maurice Grey hardal tohumunu ekebilmek için, yeni bir makine icat etmiştir. Bunun sonucunda, daha fazla miktarlarda hardal tohumunun, kolay ve ucuz bir maliyette işlenmesi sağlanmıştır. Dijon hardalının meşhur olmasının sebebi, Dijon topraklarının potasyum ve mineraller bakımından, oldukça zengin olmasıdır. Bugün dünya hardal tohumlarının neredeyse tamamının üretimi, Kanada da yapılmaktadır. Dijon ise Fransa'nın ünlü Bordo bölgesinde yapılan üzüm suyu üretimini, potasyumlu toprakları yardımı ile, şaraba dönüştürmektedir.

Günümüzde, Antoine Poupon Gray'ın kurmuş olduğu, Poupon Hardal şirketi, çalışmalarına devam etmektedir. Burada hala antika hardal ve hardal kapları bulunmaktadır. Buzdolabının olmadığı zamanlarda bu özel kaplar, oda sıcaklığında hardalları saklamak maksatlı kullanılır.

Dijon hardalı, siyah ya da koyu kırmızı olan hardal tohumunun, kabuğunun ayıklanmasıyla ve herhangi bir renklendirici madde ya da katkı maddesi kullanılmadan elde edilir. Günümüzde koruk suyu yerine şarap, üzüm suyu ya da sirke kullanılmaktadır. Ayrıca fındık, peynir, böğürtlen şampanya ile aroma katılmış hardallarda bulunmaktadır.
" } ] }