{ "title": "Hardal Bitkisi", "image": "https://www.hardal.gen.tr/images/hardal-bitkisi.jpg", "date": "20.01.2024 11:34:46", "author": "yıldız arslan", "article": [ { "article": "
Hardal Bitkisi, Hardal sarı çiçekli tohumları baharat olarak kullanılan turpgiller familyasında olan bir bitki çeşididir. Hardal bitkisi Avrupa, Asya'da yaygın olarak yetiştirilmektedir. Çeşitlerine göre boylanan bir yıllık otsu bitkinin boyları 50 cm ve 4-5 metreye kadar büyüyen bitkidir. Hardal Amerika, kuzey Afrika, Hindistan'da yemeklerde, turşularda, mezelerde, sos ve lezzet verici olarak kullanılır.

Hardal bitkisi ülkemizin her yöresinde yetiştirilmektedir. Hardal bitkisinin en önemlisi olan Akhardal, Kara hardal ve Esmer hardaldır. Kara hardal sağlık sektöründe en çok kullanılandır. Kara hardal Akdeniz, Batı Asya'nın ılıman bölgelerinde yetiştirilir.

Hardal bitkisinin faydaları: Hardal tohumu baharat ve ilaç olarak kullanılır.
Hardal tohumuyla yapılan çay zayıflamada etkisi vardır. Bir cezveye bir su bardağı su koyup içerisine bir yemek kaşığı hardal tohumu veya yeşil bitkisinde ekleyip 2-3 dakika kaynatılmalı. Kaynayan çayı 5 dakika ağzı kapalı dinlenmeye bırakıp ılık olarak tüketilmelidir.

Bir tatlı kaşığı hardal tohumunun üzerine bir su bardağı kaynar su döküp 5 dakika demlen dirilen bu sudan günde 3 defa bir bardak içilmesi bu hastalıklara iyi gelmektedir. Ayrıca banyoda sıcak su doldurup içerisine 2-3 yemek kaşığı hardal tozu serpip banyo yapılası günün yorgunluğunu alır rahatlatır. Romatizmaya ve ayak üşümelerine iyi gelir.

Hardal yağının birçok hastalıklarda ağrı kesici olarak hekimler tarafında önerilen ağrı kesici olarak kullanıldığını biliriz. Hardal yağı krem şeklinde ağrıyan bölgeye uygulanmalıdır. Diz ağrılarına bel, boyun ağrılarında etkisi çoktur.
" } ] }