{ "title": "Hardal Çeşitleri", "image": "https://www.hardal.gen.tr/images/hardal-cesitleri.jpg", "date": "19.01.2024 10:17:22", "author": "Saadet Selen Yetişkin", "article": [ { "article": "
Hardal çeşitleri, hardalın sayıca çok türü bulunmaktadır. En bilinen hardal türleri, beyaz hardal, siyah hardal ve yabani hardaldır. Genellikle Akdeniz çevresindeki ülkelerde yetişen, turpgiller ailesinin bir çeşididir.

Roma ve Helenistik döneminden bugüne kadar bilinen ve kullanılan hardalın, asıl coğrafyasının, arkeolojik kazılar sayesinde Batı Asya ve Avrupa olduğu saptanmıştır. Hardal bitkisinin tohumundan üretilen baharatı beyaz, sarı, kahverengi ya da siyah renkli olabilmektedir. Magnezyum, kalsiyum, bakır, demir, potasyum ve fosfor gibi mineraller içerir. Önemli bir lif, folat, C vitamini, K vitamini, A vitamini ve E vitamini kaynağıdır. Hindistan ve Bangladeş ülkelerinde çok yoğun kullanılan hardal, dünya genelinde hemen hemen tüm ülkelerde de kullanılmaktadır.

Siyah hardal: Çiçekleri sarı, meyveleri 4 köşeli, kısa ve sivridir. İştahsız ve zayıf kişilerin iştahını açar ve sindirimi kolaylaştırır. Romatizma hastalığına ve bronşite de iyi gelmektedir. Ateşlilik hali, soğuk algınlığı, grip ve bronşitin atlatılmasına yardımcı olur.

Beyaz Hardal: Koruyucu özellikleri en fazla olan türdür. Soluk kırmızımsı veya beyaz renkte çiçekleri vardır. Taneleri, siyah hardalınkinden daha büyüktür. Beyaz hardal otunun yağından önemli ölçüde faydalanılmaktadır. Kökü, sağı veya yaprağı değil meyvesi şifa kaynağıdır.

Yabani hardal: Ortalama 20-60 cm yüksekliğindedir. Türkiye'de yol kenarlarında, tarla ve nadaslarda yetişen bir tarla otudur.

Hardal bitkisel bir enerji vericidir. Kaslarda gelişen sertleşme problemlerini ve eklem ağrılarını gidermeye yardımcı olur. Regl döneminde kadınların yaşamış olduğu sancıları hafifleten hardal, vücuttaki yağların giderilmesine yardımcı olur ve metabolizmayı düzene sokar. Magnezyum kaynağı olan hardal, uyuşukluk ile halsizlik durumlarını giderir, kan damarlarının faaliyetlerini destekler. Kanser riskini azaltır ve sedef hastalığı, kontakt dermatit gibi cilt hastalıklarını tedavi edici özellikleri vardır. Kardiovaskuler hastalıkların ilerlemesini engelleyen hardal, solunum bozukluklarını azaltır. Doğal bir ağrı kesicidir. Saçkıran hastalığını önler, diyabet riskini azaltır, sinirleri rahatlatır ve vücuttan zehirli etkenleri uzaklaştırır. Saç ve cilt sağlığını korur, astımı önler, sindirim sistemini destekler, kilo kontrolünü destekler, bağışıklık sistemini destekler, yaşlanma etkilerini geciktirir ve kolesterolü düzenler.

Hindistan ve Bangladeş ülkelerinde çok yoğun kullanılan hardal, dünya genelinde hemen hemen tüm ülkelerde de kullanılmaktadır. Avrupa'da, özellikle de Fransa'da hardal tüketimi oldukça fazladır. Hardal yetiştiriciliği konusunda da Avrupa, Kuzey Afrika, Hindistan ve Asya'nın batı kısımları dünya sıralamasında ilk sıralarda yer almaktadır.
" } ] }