{ "title": "Hardal Çiçeği", "image": "https://www.hardal.gen.tr/images/hardal-cicegi.jpg", "date": "19.01.2024 15:05:42", "author": "Gülşen boğa", "article": [ { "article": "Hardal çiçeği, Hardal sarı çiçekleri olan tohumlarından baharat elde edilen otsu bir şifa dağıtan bitki türüdür. Hardalın tadı ise ve keskin tadı vardır. Hardalın faydaları, saymakla bitmez sağlık açısından yararlı olmasına rağmen fazla tercih edilmez. Hardal bitkisi 50-60 cm boylarında, sarı çiçekli ve tüylü yapraklı olan bir bitkidir. Bu bitkilerin meyvelerinden hardal tohumları elde edilir. Ayrıca bu tohumlardan baharat olarak kullanılabilir. Hardalın en çok kullanılan çeşitleri ise beyaz, siyah ve kırmızıdır. Özelikle siyah olan hardal tıbbi amaçla kullanılır ilaç sanayilerinde önemli yer alır. Hardal mutfağımızda kullandığımız sarı renkli bir tür baharattır. Hardal tohumlarından yağda elde edilebilir.

Hardalın Faydaları Nelerdir?
Hardal bitkisi nerede ve nasıl yetişir

Türkiye'de yetişen bu bitkilerden sağlığa en yararlı siyah olanıdır. Avrupa ve Asya'da yabani ve yaygın olarak yetişen faydalı olarak bilinen otsu bitkiler tarımda uzun yıllardır yerini alır. Yaz ortasında küçük salkımlar halinde açan sarı renkli çiçeklerin üzerinde hafif hardal kokuları olur. Küçük, kırmızı, kahverengi, tohumları yakıcı, kokulu ve tahriş edici özellikleri vardır. Tıbbi etkisi fazla olan siyah hardal temmuz ayında olgunlaşmaya başlar. Tohumların bitki kökleri kesilerek iyice kurutulur ve dövülerek toz haline getirilir bununda sağlığa yararı büyük ve etkilidir. Hardal haricen de kullanılır banyo suyuna atılarak veya lapa haliyle bronşit ya da romatizma ağrılarına iyi gelir.
" } ] }