{ "title": "Hardal Kaç Kalori?", "image": "https://www.hardal.gen.tr/images/hardal-kac-kalori.jpg", "date": "19.01.2024 06:25:24", "author": "engin aktu", "article": [ { "article": "Hardal Kaç Kalori; Hardal turpgiller familyasına ait olan, tohumları baharat olarak kullanılmakta olan, sarı çiçekli otsu bir bitki çeşididir. Ona yakın farklı türü bulunmasına karşın, ana türü genellikle baharat olarak bilinir ve bu şekilde kullanılır. Bunlar; Beyaz hardal, siyah ve kırmızı hardaldır. Kırmızı hardal, Hint hardalı olarak da isimlendirilir.

Ülkemizde hardal yaygın olarak kullanılan bir baharat çeşidi değildir. Piyasada bulunabilecek hardal sosları genel olarak, yerli ya da ithal Amerika tipi hardal türleridir. Siyah hardal veya beyaz hardal bitkilerinin tohumları ve bu tohumların öğütmüş hali, baharat şeklinde kullanılır. Oldukça keskin ve yakıcı bir lezzeti vardır. Sos olarak ve soslara sarımtrak bir renk vermek için, zerdeçal ile kullanılır. Bütün halde olan hardal tohumları turşu salamuralarında ve deniz ürünleri pişirmek için kullanılabilir. Genelde, lahana turşusu ve yağlı salamuralara lezzet katmak için kullanılır. Hindistan da tereyağında kızartılarak patlatılan tohumlar, hoş kokuları ile garnitürlere ya da çeşni olarak yemeklere eklenir. Yine toz hardal da içeceklere ve fırında yapılan bazı yemek türlerine katılır. Genelde sebze türleri tercih edilir.

Kahverengi tohumlar, köri baharatı hazırlamak için diğer baharat çeşitleri ile karıştırılır. Brassica junceatüründen hardal yağı elde üretilebilir. Toz hardal, ızgara soslarında, fırınlanmış sebzelerde ve yumurtalarda kullanılabilir. Tatlıdan acıya doğru ve keskin kokulu olandan yumuşak lezzeti olanlara kadar, hardal sos çeşitleri bulmak mümkündür. Et yemeklerinde ve özellikle av etlerinden yapılmakta olan yemeklerde, yumurta ve sebzelerden yapılan salata çeşitlerinde de hardal sosu kullanılabilir.

Hardal, A vitamini, C vitamini, E vitamini ve B vitaminlerini içerir. Birçok mineralden daha zengindir fakat, içeriğinde fazla sodyum olması nedeniyle, kalp ve tansiyon hastaları tüketirken dikkat etmelidir. 100 gram hardal, yaklaşık olarak 60 kaloridir.
" } ] }