{ "title": "Hardal Tohumu", "image": "https://www.hardal.gen.tr/images/hardal-tohumu(1).jpg", "date": "19.01.2024 10:20:53", "author": "Sakine Çankaya", "article": [ { "article": "Hardal Tohumu: Hardal turpgiller familyasından olan, baharat ve sos olarak tüketilebilen sarı renkli ve otsu bir bitki türüdür. Ana vatanı Asya olarak bilinen hardalın en bilinen türleri siyah hardal, beyaz hardal ve sarı hardaldır. Çiçekleri sarı renkli olan hardalın beyaz olan türü daha çok Afrika kıta sın da yetişmekle beraber, daha çok Himalayaların eteklerinde çok rastlanmaktadır. Hardal bitkisinin tohumundan yapılan baharat, beyaz, sarı, kahverengi ya da siyah renkli olabilmektedir. Baharat olarak kullanıldığında hardalın tadı hafif tatlımsı bulunmaktadır ve salatalarda, et yemeklerinde, peynirlerde, sandviçlerde, çorbalarda ya da süt mısırın sosu olarak kullanılır. Özellik ile Bangladeş ve Hindistan da çok yoğun şekilde kullanılan hardal, dünya genelinde tüm ülkelerde de baharat, sos ve yağ olarak da kullanılmaktadır. Hardal, baştan başa sağlıklı besin kaynakları ile donanmış bir bitki ve baharat türüdür. Magnezyum, fosfor, kalsiyum, bakır, demir ve potasyum gibi mineraller içeren hardal, iyi bir lif, folat, C vitamini, K vitamini, E vitamini ve A vitamini kaynağıdır. Ülkemizde sos olarak fazla tüketilmeyen hardal Amerikan tipi hardaldır.