{ "title": "Hardal Tozu", "image": "https://www.hardal.gen.tr/images/hardal-tozu.jpg", "date": "21.01.2024 12:19:20", "author": "furkan soğancı", "article": [ { "article": "Hardal tozu, Hardal, turpgiller familyasından olan sarı bir çiçek olan ve tohumunun baharat olarak kullanıldığı otsu bir bitki çeşididir. Hardal tozu ise hardal bitkisinin tohumunun bazı işlemlerden geçerek toz haline getirilerek baharat olarak kullanılan halidir. Hardal bitkisi on farklı türden çeşitleri bulunmaktadır ancak toz olarak kullanılan hardalın tohumu üç farklı baharat olarak yapılır. Beyaz, kırmızı ve siyah hardal olarak bilinene hardal çeşitlerinin baharat haline gelmesinde oluşan hardal tozu yakıcı ve keskin bir kokuya sahiptir. Genel olarak salata ve yemeklerin yapımında sos olarak kullanılan hardal tozu lezzetin yanı sıra bazen de yapılan yiyeceğe renk vermesi içinde kullanılır. Tüm bunların yanı sıra hardal tozu içecek olarak da kullanılabilir ya da ızgara soslarında, fırınlanmış sebzelerin soslarında ya da yumurta ile yapılan çeşitlerde de farklı bir lezzet elde edilmesi için kullanılır. Tatlı, acı, keskin koku ya da yumuşak bir koku gibi birçok farklı çeşidi bulunmaktadır. Vermiş olduğu tat ve görsellik için kullanılan hardal tozu tüm bu özelliğinin yanı sıra vermiş olduğu faydalar ile de oldukça faydalı bir baharat çeşidi olma özelliğindedir. Hardal tozunun sulandırılarak içilmesi, yemeklere katılarak kullanılması ya da bazı besin ögeleri ile karıştırılarak kullanılmasının birçok faydası bulunmaktadır. Hardal tozunun vermiş olduğu faydaları beraber inceleyelim.