{ "title": "Hardal Üretimi", "image": "https://www.hardal.gen.tr/images/Hardal-Uretimi-16.jpg", "date": "19.01.2024 23:42:50", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Hardal üretimi, ülkemizde hardal tüketiminin artmaya başlamasıyla birlikte yeni bir iş alanı haline gelmiştir. Özellikle bilinen et restoranlarından et soslarında kullanımı artan, evlerde daha fazla tüketilmeye başlayan hardalın tohumu ithal edilmektedir. Ülkemizde hardal üreten bazı firmalar bulunmaktadır. Bazı firmalarda butik hardal üretimi yapmaktadır. Fakat önemli olan hardal tohumu üretimi yapmaktır. Hardal tohumlarının çoğunu Kanada ve Ukrayna'dan ithal eden ülkemizde hardal tohumu üretimine başlanması gelecekte son derece önemli bir hale gelecektir.

Hardal tohumu yapı itibarıyla özel bir iklim istemez. Rakımı 600 ve üzerinde olan her bölgede hardal üretimi yapılabilir. Tüketimi Avrupa ülkeleri kadar olmasa da hardal tohumu ithali yapmak yerine, hardal üretimi yapmak ülkemiz açısından oldukça iyi olacaktır. Hardal tohumlarının temizlenerek, hardal üretici firmaların kullanabileceği duruma getirilmesi içinde, tohum ayıklama tesisi de kurulmalıdır. Bu hardal üretimi yapan çiftçi kadar sanayici içinde önemli bir fırsattır.

Hardal üretimi için dört farklı hardal tohumu vardır

Hardal üretiminde kullanılan hardal tohumları 4 tipte olur. Ülkemizde talep gören hardal tohumu sarı olanıdır. Diğerleri ise beyaz, siyah ve Hint tipi hardal tohumudur. Hardal üretiminde tam olarak geri dönüş sağlanması ve kar elde edilmesi için, hardal tüketim pazarının biraz daha olgunlaşması uzmanlar tarafından uygun görülmektedir. Ülkemizdeki hardal üretimi henüz yeterli düzeyde değildir. Topraklarımıza uygun hardal tohumu geliştirilirse, hardal üretimi yaygınlaşabilir. Bir de hardal tohumunun işlenmesi için tesislerin kurulması gerekir. Bu koşullar oluşturulduğunda, hardal üretimi de artış gösterebilir.

Turpgiller familyasından olan hardal, sağlığa yararlı bir bitkidir. Hardal üretiminin geçmişi oldukça eskidir. Hardal türüne göre boyları 30 cm ile 5 metre arası olan, bir yıllık otsu bitkilerinden oluşur. Ülkemizde ak hardal, esmer hardal üretimi yapılabilmektedir. Kara hardal sağlık açısından oldukça faydalıdır. Bu türün anayurdu Batı Asya'da, Akdeniz havzasında bulunan ılıman bölgelerdir. Ülkemizde kara hardal üretimi yapılması yaygınlaşırsa, oldukça faydalı sonuçları olacaktır. Ilıman yerleri, verimli toprakları seven bu tür hardal ülkemiz koşullarına uymaktadır. Tohumla çoğaltılan kara hardal, bazı et yemeklerinde kullanılmak üzere işlenmekte ve hazırlanmaktadır.

" } ] }