{ "title": "Hardal Yetiştiriciliği", "image": "https://www.hardal.gen.tr/images/Hardal-Yetistiriciligi-21.jpg", "date": "19.01.2024 04:37:39", "author": "ramazan bulut", "article": [ { "article": "Hardal Yetiştiriciliği, Turpgiller ailesinden olan bir bitki türünün toprak üzerinde işlenerek üretilmesidir. Asya ve Avrupa'da yaygın olarak yetişen yabani türü de olan yıllık otsu bitkidir. İyi bir şekilde yetiştirilmesine göre 25-4 cm arasında boylanır. Türkiye'de kara, esmer ve ak hardal türleri yetiştirilmektedir. Potansiyeli yüksek olan bu bitkiyi yetiştirmek özen gerektirir. Tek dönemlik bitki olan hardal yetiştiriciliği, genellikle ılıman iklimde yapılmaktadır. Mart ayından Mayıs ayına kadar yetişme gösterir. Sert, yuvarlak kesitli, yeşil gövdesi vardır. Oval şekilli, sivri uçlu, yakıcı kokulu yeşil yaprağa ve sarı, beyaz çiçeğe sahiptir. Yaz mevsiminde salkım halinde açan çiçekleri hardalın kendi kokusunu hissettirir. Ufak oval haldeki kırmızı renkte ve kahverengi tonlarındaki tohumları yakıcı kokulu ve tahriş edici etkiye sahiptir. Türkiye çeşitli iklimi barındıran bir yurt olduğu için hardal yetiştiriciliği yoğun olarak yapılmaktadır. Özellikle kara hardal sağlığa en çok yararlı olan türdür. Hardal yetiştiriciliği, geçirimli topraklarda üretilerek tohumlarıyla çoğalmaktadır. Hardal üretilip işlendikten sonra sofralarda yemeklerin üzerine sos olarak kullanılmaktadır.