Hardal, mutfaklarda yemeklere lezzet katmak amacıyla kullanılan hardal, sağlık içinde oldukça yararlı olsa da tüketimi fazla tercih edilmeyen bitkilerden biridir. 50-60 santim kadar uzayabilen, sarı ve tüylü yapraklara sahip bir bitki türüdür. Bitkinin meyvelerinden hardal tohumu üretilir. Hardal tohumu hem baharat hem de ilaç sektöründe kullanılır. Siyah, kırmızı ve beyaz hardal en fazla kullanılan hardal türleridir. Siyah hardal tıbbi amaçlı olarak diğer hardal türlerine nazaran daha fazla kullanılır. B, C, E, K vitaminleri bakımından zengin içeriğe sahiptir. Aynı zamanda kalsiyum, magnezyum, potasyum ve fosfor gibi mineraller içerir.
Hardalın faydaları nelerdir?
Bir miktar su kaynatılarak, 1 şeker kaşığı hardalın üzerine eklenerek 5 dakika dinlendirilir. Elde edilen hardal suyu günde üç bardak olacak şekilde düzenli içildiğinde sağlık için inanılmaz faydalı olur.
Hardal terletici özelliğe sahip bir besindir. Ateşli hastalıklar, grip, soğuk algınlığına bağlı gelişen hastalıklar da rahatlamayı sağlar.
Mide sağlığı için faydalı olan hardal, hazımsızlık başta olmak üzere daha pek çok mide problemine karşı iyi gelir. Mideyi rahatlatır, bağırsakların aktif çalışmasını sağlar. Bu özelliğiyle kabızlık için tercihe dilebilir.
Mayasıla karşı hardaldan yararlanılabilir.
Romatizmal ağrılara karşı tedavi edici özelliği bilinmektedir.
Kan dolaşımını arttırıcı etkisi vardır.
Mantar ve benzeri cilt hastalıkları için hardal yağı kullanılabilir.
İncir ile karıştırılarak tüketildiğinde böbrek ağrılarını hafifletir.
Akciğer zarı iltihabına karşı iyi gelir.
Yemeklere lezzet katmak için ve salatalarda sos olarak kullanılabilir.
Diş ağrısını geçirici etkisi bulunmaktadır.
Cilt çatlaklarına iyi gelir, gözeneklerin açılmasını sağlayarak cildin daha hoş bir görünüm kazanmasına yardımcı olur.
Kaynar suyla lapa şeklinde hazırlanarak yanık ve ağrı tedavisinde kullanılabilir.
Antioksidan bakımından zengin içeriğe sahip olan hardal, iltihaplı hastalıklara karşı vücut direncini arttırır. Eklem iltihabına karşı hardaldan yararlanılabilir.
Ayak üşümelerine karşı kullanılabilir.
Sinir sistemi üzerinde olumlu etkileri vardır. Sinirleri gevşeterek rahatlama sağlar. Hardal tozu küvetin içine atılarak üzeri su ile doldurulur. Bu suyun içinde yarım saat beklenildiğinde hem rahatlama hem de cildin yumuşaması sağlanabilir. Hardallı su sinir kaslarına işleyerek kişinin rahatlamasına yardımcı olur.
Menopoz dönemine ulaşan kadınlarda menopoz şikâyetlerini azaltmak amacıyla kullanılabilir. Uyku problemlerine karşı iyi gelir
Vücudu toksinlerden arındıran etkisi bulunmaktadır.
Adet düzensizliğine karşı kullanılabilir.
Hardal otu ayak ve ayakkabı kokularına karşı etkilidir.
Cinsel fonksiyonları arttırıcı etkisi bulunmaktadır. Kadın ve erkekler için güç kaynağıdır.
Göğüs sertleşmesine karşı hardaldan yardım alınabilir.
Kan basıncını düzenleyerek felç ve kalp krizi riskini azaltır.
Zehirlenmeye karşı hardal kullanılabilir.
Siyah hardalın iştah açıcı etkisi bulunmaktadır.
İdrar söktürücü etkisi bulunmaktadır.
Astım atakları için faydalı olan hardalın balgam söktürücü etkisi de vardır.
Gastrite karşı yararlanılabilir. Günlük bir miktar hardal tohumu ılık su ile karıştırılarak içildiğinde gastrit şikâyetlerini azaltır.
Sağlık için hardal nasıl kullanılır?
Romatizma ağrıları için hardal tohumuyla bir miktar bal karıştırılarak yenilir.
Astım ataklarını azaltmak için, yakı şeklinde ısıtılarak göğse uygulanır. Bu sayede balgam söktürücü etkisinden de yararlanılabilir.
Gastrite karşı, sabahları bir bardak ılık suyun içine bir miktar eklenerek içilebilir. İşlem 1 ay boyunca devam edildiğinde gastrit sıkıntısından kurtulmak mümkün olur.
Bel ağrısına karşı, 1 yemek kaşığı hardal tohumuna 2 yemek kaşığı keten tohumu eklenir. Lapa kıvamı alana kadar su ilave edilerek karıştırılır. Elde edilen karışım ağrılı bölgeye sürülerek sarılır.
İştah problemine karşı, un haline getirilmiş hardal tarçın ile karıştırılarak tüketilir.
Hardalın zararları nelerdir?
Hardal sağlık için çok faydalı olsa da özel durumlarda yan etkilere yol açabilir. Hassas mide yapısı olanlarda, ülser sorununda, damar sertliği ve tansiyon hastalarında hardal dikkatli kullanılmalıdır.