{ "title": "İbrahim Saraçoğlu Hardal Tohumu", "image": "https://www.hardal.gen.tr/images/Ibrahim-Saracoglu-Hardal-Tohumu-52.jpg", "date": "20.01.2024 06:41:20", "author": "Sinan ALTINTOP", "article": [ { "article": "
İbrahim Saraçoğlu Hardal Tohumu hakkında birçok makale yazıp çizmiş ve bu konuda bir değerlendirme yapmıştır. Bu yazıda da Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu'nun hardal tohumu hakkındaki değerlendirmelerinin özetini bulabilirsiniz. Et yemekleri, kızartmalar, hızlı yemek (Fastfood) ve salataların en istenilen soslarından biri olan hardalın öyküsü, hardal bitkisi ve tohumunda başlar. Tarihi Helenistik ve Roma döneme kadar giden hardalın ana memleketi Batı Asya ve Avrupa'dır. Hardalın pek çok çeşidi olsa da en bilinen türleri beyaz hardal, siyah hardal ve kahverengi hardaldır. Hardal bitkisinin tohumundan üretilen baharatı da aynı şekilde beyaz, sarı, siyah ve kahverengi olabilmektedir. Tadı hafif tatlımsı olan hardal et yemeklerinin üzerlerinde, salatalarda, peynirlerde, sandviçlerde ve çorbalarda kullanılmaktadır. Hardal özellikle Bangladeş ve Hindistan'da yaygın olarak kullanılmaktadır.

Hardal tohumu pek çok sağlık problemine karşı şifa olmaktadır. Hardal tohumunda kalsiyum, magnezyum, B, C, E ve K vitaminleri; fosfor, potasyum ve demir bulunmaktadır.

Hardal Tohumunun Faydaları Nelerdir?
Hardal tohumunun faydaları İbrahim Saraçoğlu tarafından da sık sık telaffuz edilir. Hardal tohumu ve tohumun öğütülmüş hali baharat olarak kullanılmaktadır. Lapa şeklinde ve banyo suyuna eklenerek de kullanılabilir. Ayrı kullanımda romatizmaya iyi gelmektedir, fakat tahriş edici bileşenler içermesi nedeniyle deride çok bekletmemek gerekmektedir. Hardal tohumunu un haline getirip tarçınla karıştırdığımız takdirde iştah açmaktadır. Burna çekilen hardal tozunun ise burun tıkanıklığı giderme özelliği de vardır.

Hardal Tohumu Nasıl Kullanılır?

Hardal tohumu Hindistan'da tavada kızartılarak tüketilmektedir. Bu şekilde kızartılabilir fakat yanınca tadı acılaştığından fazla pişirilmemesi gerekmektedir. Hardal ısındıkça keskin tadı yumuşamaktadır, bu nedenle pişme süresinin sonlarına doğru yemeğe ilave edilmeli ve ağır ateşte pişirilmelidir.

Hardal Tohumunun Zararları Nelerdir?

Hardal tohumunun cilt ile doğrudan temasının çok uzun süre devam etmemesine dikkat edilmelidir, aksi takdirde ciltte yaralar oluşabilir. Hardal yakısı 1 saatten fazla ciltte kalmamalıdır. Siyah hardalın dumanına maruz kalındığında gözlerden yaş gelmektedir, bu da öksürüğe neden olmaktadır. Hardal tohumunun yüksek dozlarda kullanılması pek çok organa zarar verir. Hatta kimi durumlarda yüksek oranda hardal kullanımı ölümlere bile sebep olmaktadır. Bu nedenle hardal tohumu ve baharatının dikkatli ve dozunda kullanılması gerekmektedir.
" } ] }