{ "title": "Siyah Hardal Tohumu", "image": "https://www.hardal.gen.tr/images/siyah-hardal-tohumu(1).jpg", "date": "20.01.2024 17:12:35", "author": "AYŞE YEŞİLCAN", "article": [ { "article": "
Siyah hardal tohumu, Helenistik ve Roma döneminden şimdilere kadar bilinen ve kullanımına devam edilen hardal tohumunun asıl yetişme alanı gerçekleştirilen kazılarda Batı Asya ve Avrupa olduğu tespit edilmiştir. Hardalın pek çok türü bulunmaktadır. En çok bilinen türleri, beyaz hardal, kahverengi hardal ve siyah hardaldır.

Beyaz hardal yani yabani olarak, Kuzey Afrika, Orta Doğu, Akdeniz ve Avrupa'da kendine yetişme alanı bulmuştur. Fakat asıl yetişme alanı Himalaya'nın etekleridir. Çiçekleri sarı renge sahiptir. Yalnız, hardalın tohum kısmından üretilen baharatı ise beyaz, sarı, siyah ya da kahverengi olabilmektedir. Tat olarak hafif tatlımsıdır. Özellikle salatalarda, et yemeklerinde, peynirlerde, sandviçlerde, çorbalarda ya da süt mısırına dökülen sos olarak tercih edilebilmektedir. Genellikle baharatın bolca tüketildiği Hindistan'da ve Bangladeş'te bol miktarda tüketilmektedir.

Ülkemizde de genellikle yemeklerin içerisinde kullanılan hardal tohumu çok faydalı bir bitkidir. Hardal tohumu C, K, E ve B vitaminlerini ihtiva etmektedir. Aynı zamanda hardalın içerinde fosfor, magnezyum, kalsiyum, potasyum ve demir mineralleri bulunmaktadır. Yani sağlık açısından eşsiz bir besindir diyebiliriz. Yurdumuzda pek bilinmemekle birlikte son yıllarda popülerlik kazanmış olan bir bitkidir.

Siyah Hardal Tohumunun Faydaları Nelerdir?
Hardal Tohumunun Zararları Nelerdir?

Bu tohumun beden direkt olarak teması çok uzun sürmemelidir. Bu ciltte bazı yara oluşumlarına ve tahrişlere sebep olabilmektedir. Bu tohum yakı biçiminde kullanılacaksa gözlerle olan temasından kaçınılmalıdır. Bu yakının dumanıda gözleri yakarak acı oluşumuna ve öksürüğe sebep olmaktadır. Aşırı tüketilmesi halinde bağırsak ve midede kan toplanmasına sebep olabilir. Önerilen dozdan fazla kullanılması halinde ölüm gibi bir sonuçla dahi karşılaşılabilir.
" } ] }