Acı Hardal

Acı hardal, sıklıkla mide ile ilgili görülen hastalıklarda kullanılan bu hardal Turpgiler içindeki familyasında yer aldığı bilinmektedir. Sağlığa yararları bakımından oldukça yaygın olarak kullanıldığı bilinen bu acı hardal yaklaşık olarak 2000 yıl boyunca tarımı yapılan bir otsu bitkidir. Bazı türlerine göre tohumu yaklaşık olarak 30 cm ile 5 m boyu uzayabilen ve oldukça dayanıklı olan bir bitki türüdür.

Bilinen en faydalı hardal türlerinin başında gelir. İlk sırada Kara hardal bulunurken ikinci olarak da bu acı hardalı sayabiliriz. Acılı hardal, bütün yemeklere en güzel bir miktar acıyı verebilir; özellikle de yapacağınız fırın yemekleri içinde iyi bir lezzettir. Bunun yanı sıra ızgaralar içinde oldukça lezzetli olduğunu söyleyebiliriz.

Acı hardalın faydaları nelerdir?

  • Yemeklerde kullanılan acı hardal midede hazım sorununu çözer. Aynı zamanda da hazmı kolaylaştırır.
  • Zatürre ile bronşit gibi şikâyetleri de yok eder.
  • Akciğerlere ve özellikle de beyne kan gitmesinde yardımcı olur. Zihni açar.
  • İç organlarda birikmiş olan kanı da dışarıya doğru çeker.
  • Soğuk algınlığına iyi gelir.
  • Ateş durumunu ve soğuk algınlığını alır.
  • Romatizma ağrıları ile yangınlarını hafifletici etkisi vardır.
  • Eklem iltihabı diğer adıyla Artrite karşı da oldukça etkilidir.
  • Gevşetici, yatıştırıcı ve oldukça da rahatlatıcıdır.
Acı hardalın satın alınması maliyetli olması sebebiyle evde kendinize de yapabilirsiniz.
Malzemeleri ile yapılışını aşağıda verilmiştir.

Acı hardal yapmak için gerekli olan malzemeler

  • 50 gram hardal tozu
  • 3 yemek kaşığı kadar limon suyu
  • 1 çay bardağı miktarı ılık su
  • 3 yemek kaşığı kadar zeytinyağı

Acı hardalın nasıl yapılır?


Hardal tozumuzu boş bir cam kâsenin içine alalım. İçerisine ılık suyumuzun yarısını ilave edelim. Bir miktar karıştırdıktan sonra uygun bir kıvamı yakalamak adına suyun tamamını değil de öncelikle yarısını sonrasında ise tamamını boşaltmamız önemli bir püf noktadır. Hemen ardından da limon suyunu ve zeytinyağını ilave ederek karıştırmamız gerekir. Kıvamı bozadan biraz kalın ve bıçak yardımıyla kolaylıkla alınacak kıvama gelmesi gerekir. İsterseniz zevkinize göre de bir kıvam ayarlayabilirsiniz. Eğer daha akıcı bir kıvam istiyorsanız eğer biraz daha su ekleyebilirsiniz. Hardal artık hazır demektir. Küçük bir kavanoza koyup buzdolabına koyunuz. Aynı gün tüketmekle birlikte bir gün beklemesi tadı bakımından daha güzel olacağını söyleyebiliriz.

Acı hardal için dikkat edilmesi gereken hususlar vardır. Bunlar:
Hardal hazırlandıktan uzun bir zaman sonra eğer tüketilmeden bekletilmiş ise bir miktar katılaşma söz konusudur. Ilık su yardımıyla biraz daha inceltme yapabiliriz. Bu işlem sırasından sıcak su kesinlikle kullanılmaması gerekir. Çünkü sıcak su katılması durumunda hardalın yapısın yer alan bazı enzimleri bozarak yağını kaçıracağından acılık ile keskin koku da oluşmamasına sebep olacaktır. Hardal tozunda meydana gelen bu reaksiyonu ortadan kaldırmak amacıyla koruk suyu ile sirke gibi asidik özellikleri bulunan malzemeleri kullanmanızı öneririz. İçine katmış olduğumuz zeytinyağı da kurumasını önleyici bir etki yaratmaktadır. Hardala ipeksi bir yapı katar. İstenilirse zevkinize göre bir miktar tuz da ilave edebilirsiniz. Bir sakınca yoktur. Tarifte anlatıldığı şekilde yaptığınız sürece istediğiniz bir şekilde kıvamını zevk anlayışınıza göre de daha akıcı ya da daha da acı yapabilirsiniz. Nasıl seviyorsanız onu da katabilirsiniz. Bu konuda bir sorun oluşturmaz.

Size verebileceğimiz en güzel tavsiye acı hardal seven dostlarınıza bu bahsettiğimiz sosu hazırlayıp gayet zarif olan kavanozlara koyarak onlara hediye edebilirsiniz. Acı hardalı tarife uygun bir şekilde hazırlayan herkese şimdiden afiyet olsun diyelim.
20.01.2024 03:02:41
Acı Hardal ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Acı Hardal Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

1 Yorum Yapılmış "Acı Hardal"
Merhaba. Ben yakalaşık 90 kiloyum. Hardalı çok seviyorum. Ne zaman olsa tüketirim. Hardal sosu yiyorum sizce kilo artışı yapar mı?
Azad . 18.08.2018

Hardal Tozu

Hardal tozu, Hardal, turpgiller familyasından olan sarı bir çiçek olan ve tohumunun baharat olarak kullanıldığı otsu bir bitki çeşididir. Hardal tozu ise har...
Devamını Oku

Hardal Otu

Hardal otu, insanlarda doğru kullanımlar da birçok farklı faydası olan bir bitkidir. Çok eski zamanlarda bile çok yaygın bir şekilde kullanılmış olan hardal ...
Devamını Oku

Hardal İçindekiler

Hardal İçindekiler, hardal bilinen turpgiller ailesinden olan sarı çiçekleri bulunan dikenli yapraklara sahip kırsal alanda yetişen otsu bir bitkidir. Siyah ...
Devamını Oku

Hardal Çiçeği

Hardal çiçeği, Hardal sarı çiçekleri olan tohumlarından baharat elde edilen otsu bir şifa dağıtan bitki türüdür. Hardalın tadı ise ve keskin tadı vardır. Har...
Devamını Oku

Hardal Maskesi

Hardal Maskesi, bu maskenin diğer bir adı "ünlü hardal maskesi" olarak bilinmektedir. Son zamanlarda hardal maskesinin bu kadar popüler olmasının en büyük se...
Devamını Oku

Siyah Hardal Tohumu

Siyah hardal tohumu, Helenistik ve Roma döneminden şimdilere kadar bilinen ve kullanımına devam edilen hardal tohumunun asıl yetişme alanı gerçekleştiri...
Devamını Oku

Yabani Hardal

Yabani Hardal, gövdesi yuvarlak alt tarafı tüysüz bir bitkidir. Gövde uzunluğu genellikle 25-90 cm olan yabani hardalın 50 cm'ye kadar da taç yaprakları bulu...
Devamını Oku

Sarı Hardal Tohumu Faydaları

Sarı hardal tohumu faydaları: Hardal tohumu hardal bitkisinden elde edilmektedir. Hardal bitkisinin tohumundan elde edilen beyaz, sarı, kahverengi veya siyah...
Devamını Oku

İbrahim Saraçoğlu Hardal Tohumu

İbrahim Saraçoğlu Hardal Tohumu hakkında birçok makale yazıp çizmiş ve bu konuda bir değerlendirme yapmıştır. Bu yazıda da Prof. Dr. İbrahim Saraçoğl...
Devamını Oku

Hardal Çeşitleri

Hardal çeşitleri, hardalın sayıca çok türü bulunmaktadır. En bilinen hardal türleri, beyaz hardal, siyah hardal ve yabani hardaldır. Genellikle Akdeniz ...
Devamını Oku

Hardal Yaprağı

Hardal yaprağı, Hardal bitkisi bütün bölgelerde yetişirken; boyları 50 santim civarında, tüylü yapraklı ve sarı çiçeği olan bir bitkidir. Bu bitkinin çiçekle...
Devamını Oku

Hardal Tohumu Nasıl Kullanılır

Hardal tohumu nasıl kullanılır, hardal tohumu Türkiye'de genellikle yemeklerin içerisine baharat olarak kullanılan çok faydalı bir bitkidir. Hardal tohumunda...
Devamını Oku

Hardal Saç Maskesi

Hardal Saç Maskesi, tüm dünya da oldukça yaygın olan bir maskedir. Özellikle ünlüler saç uzatmada oldukça sık kullanılır. Hardal Saç maskesi saçların hızlı b...
Devamını Oku

Hardal Üretimi

Hardal üretimi, ülkemizde hardal tüketiminin artmaya başlamasıyla birlikte yeni bir iş alanı haline gelmiştir. Özellikle bilinen et restoranlarından et sosla...
Devamını Oku

Ballı Hardal

Ballı hardal, hardal turpgiller familyasından olan otsu bir bitkidir. Boyu ortalama olarak 50 cm olan, yaprakları tüylü ve çiçekleri sarı renkte olan bir bit...
Devamını Oku

Toz Hardal

Toz hardal, turpgiller familyasından sarı renkte bir çiçek olan ve tohumundan baharat elde edilen otsu bir bitki çeşididir. Toz hardal elde edilmesi b...
Devamını Oku

Hardal Yetiştiriciliği

Hardal Yetiştiriciliği, Turpgiller ailesinden olan bir bitki türünün toprak üzerinde işlenerek üretilmesidir. Asya ve Avrupa'da yaygın olarak yetişen yabani ...
Devamını Oku

Hardal Yakısı

Hardal Yakısı, hardal Akdeniz ikliminde yetişebilen ot türü bir bitkidir. Sıcak ve nemli havayı sever. Hardal iki renkli olup siyah hardal ve beyaz hard...
Devamını Oku

Hardal Soslu Tavuk

Hardal Soslu Tavuk, Hardal geleneksel Türk mutfağında tercih edilmemiş ancak gizli kalmış harika bir lezzettir. Bu tarifi denedikten sonra hardal ile yapılan...
Devamını Oku

Hardal Ağacı

Hardal ağacı, turpgiller familyası olarak bilinir. Avrupa ve de Asya'da yaygın ve yabani olarak yetişirler. Sağlığa yararlı olarak bilindiklerinden dolayı en...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Hardal Tozu
Hardal Otu
Hardal İçindekiler
Hardal Çiçeği
Hardal Maskesi
Son Forum Konuları
Hardal Ülkemizde Yetiştiriliyor Mu?
Sos Üretiminde Hardal Kullanımı
Hardal Üretimi Yapmak İstiyorum
Hbs İçin Siyah Hardal Tohumu Kullanımı
Saracoglu Hocanin Hardal Tohumu Faydasi
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024