Ballı Hardal

Ballı Hardal

Ballı hardal, hardal turpgiller familyasından olan otsu bir bitkidir. Boyu ortalama olarak 50 cm olan, yaprakları tüylü ve çiçekleri sarı renkte olan bir bitkidir. Genelde Akdeniz bölgesinde yetişir. Her yıl Mart ve Mayıs ayları arası ekilir, Temmuz ve Ağustos ayları arası toplanır. Bu bitkilerin meyvelerinden hardal tohumları elde edilir. Elde edilen hardal tohumları önce dövülür ve daha kurutulur. Kurutma işleminden sonra iyice öğütülür. Kurutma işlemi eğer tam olarak yapılmazsa hardalda küflenme görülebilir. Hardalın kokusu kadar tadı da oldukça keskindir. Hem baharat olarak hem de ilaç sektöründe kullanılır. Fakat baharat olarak yemeklere lezzet katması amacıyla kullanılması daha yaygındır. Hardalın en çok tercih edilen türleri siyah, sarı, kırmızı ve beyaz hardaldır. Hardal türleri arasında siyah olanı daha çok ilaç sektöründe tercih edilir. Mutfaklarda kullanılan hardal ise sarı olanıdır. B, C, E, K vitaminleri ve kalsiyum, magnezyum, potasyum ve fosfor gibi mineraller açısından oldukça zengin bir içeriğe sahiptir. Mutfaklarda kullanılan hardal, hardal bitkisinin tohumunun bazı işlemlerden geçerek toz haline getirilmiş halidir. Toz olarak kullanılan hardal beyaz, kırmızı ve siyah hardaldan elde edilir. Hardal tozu tatlı, acı, keskin yada yumuşak formlarda kullanılabilir. Ballı hardal da daha tatlı ve daha yumuşak hardal sevenler tarafından kullanılan bir hardal sosudur. Ballı hardal genel olarak salata ve yemek yapımında sos olarak kullanılır. Et ve tavuk yemeklerinin vazgeçilmezidir. Bunların yanı sıra sadece yapılan yiyeceğe renk vermesi için de kullanıldığı olmuştur. Ballı hardal mide sağlığı açısından oldukça faydalıdır. Mideyi rahatlatır ve bağırsakların düzenli olarak çalışmasını sağlar. Gastrit ve hazımsızlık problemi başta olmak üzere pek çok mide problemine karşı birebirdir. Ayrıca vücudu toksinlerden arındırma özelliğine de sahiptir. Üstelik ballı hardalın yapımı da çok kolaydır. Hardal seven herkes mutfağında çok rahat bir şekilde hazırlayabilir.

Ballı Hardal İçin Malzemeler,
  • 200 gram mayonez
  • 3 yemek kaşığı bal
  • 3 yemek kaşığı hardal tozu
  • 3 yemek kaşığı süt
  • 2 yemek kaşığı limon suyu
  • 2 yemek kaşığı zeytin yağı,
  • 1 çay kaşığı tuz
Ballı Hardal Yapılışı,

Ballı hardal için öncelikle olarak genişçe bir karıştırma kabı tercih edilmelidir. Karıştırma kabına önce mayonez alınır. Yüksek devire ayarlanmış blendır ile iyice çırpılır. Daha sonra bal ilave edilerek karıştırma işlemine devam edilir. Daha sonra listede verilmiş sıralamaya göre tüm malzemeler karıştırma kabına alınarak tüm malzemeler yaklaşık 3-4 dakika kadar çırpılır. Limon suyu yerine tercihe göre üzüm sirkesi de kullanılabilir. En son tuz da ilave edilerek karıştırma işlemi durdurulur. Hazırlanan ballı hardalın kullanılmadan önce yaklaşık olarak 45 dakika buzdolabında bekletilmesi daha güzel bir tat elde edilmesine yardımcı olacaktır. Kapağı sıkıca kapatılan cam kavanozlarda muhafaza edilmesi tavsiye edilir.

Afiyet Olsun.
Son Güncelleme : 22.04.2021 11:16:17
Kaynakça / İçeriği Geliştiren Uzmanlar
  • Uzm. idil alacan - 22.04.2021 11:16:17
Ballı Hardal ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Ballı Hardal Yorumları

şifre Kırmızı sayı

0 Yorum Yapılmış "Ballı Hardal"

Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin
Hardal Tozu
Hardal Tozu
Hardal tozu, Hardal, turpgiller familyasından olan sarı bir çiçek olan ve tohumunun baharat olarak kullanıldığı otsu bir bitki çeşididir. Hardal tozu ise hardal bitkisinin tohumunun bazı işlemlerden geçerek toz haline getirilerek baharat olarak kulla...
Hardal Otu
Hardal Otu
Hardal otu, insanlarda doğru kullanımlar da birçok farklı faydası olan bir bitkidir. Çok eski zamanlarda bile çok yaygın bir şekilde kullanılmış olan hardal otu, günümüzde de çok ciddi bir şekilde kullanılmaktadır. Bu ot, fiziki olarak 1-1,5 metre uz...
Hardal İçindekiler
Hardal İçindekiler
Hardal İçindekiler, hardal bilinen turpgiller ailesinden olan sarı çiçekleri bulunan dikenli yapraklara sahip kırsal alanda yetişen otsu bir bitkidir. Siyah hardal, beyaz hardal ve kırmızı hardal en çok bulunan ve kullanılan hardal türleridir. Hardal...
Hardal Çiçeği
Hardal Çiçeği
Hardal çiçeği, Hardal sarı çiçekleri olan tohumlarından baharat elde edilen otsu bir şifa dağıtan bitki türüdür. Hardalın tadı ise ve keskin tadı vardır. Hardalın faydaları, saymakla bitmez sağlık açısından yararlı olmasına rağmen fazla tercih edil...
Hardal Maskesi
Hardal Maskesi
Hardal Maskesi, bu maskenin diğer bir adı "ünlü hardal maskesi" olarak bilinmektedir. Son zamanlarda hardal maskesinin bu kadar popüler olmasının en büyük sebebi ise, saçların daha hızlı uzamasına faydalı olmasıdır. Özellikle yumurtalı olan hardal ma...
Siyah Hardal Tohumu
Siyah Hardal Tohumu
Siyah hardal tohumu, Helenistik ve Roma döneminden şimdilere kadar bilinen ve kullanımına devam edilen hardal tohumunun asıl yetişme alanı gerçekleştirilen kazılarda  Batı Asya ve Avrupa olduğu tespit edilmiştir. Hardalın pek çok türü bulunmakta...
Yabani Hardal
Yabani Hardal
Yabani Hardal, gövdesi yuvarlak alt tarafı tüysüz bir bitkidir. Gövde uzunluğu genellikle 25-90 cm olan yabani hardalın 50 cm ye kadar da taç yaprakları bulunmaktadır. Yabani hardal tek yıllık bir bitki olarak bilinir. Yabani hardalın alt yaprakları ...
Sarı Hardal Tohumu Faydaları
Sarı Hardal Tohumu Faydaları
Sarı hardal tohumu faydaları: Hardal tohumu hardal bitkisinden elde edilmektedir. Hardal bitkisinin tohumundan elde edilen beyaz, sarı, kahverengi veya siyah renkte hardal baharatı üretilmektedir. Hafif bir tada sahiptir. Bir çok kişinin adını duyduğ...
İbrahim Saraçoğlu Hardal Tohumu
İbrahim Saraçoğlu Hardal Tohumu
İbrahim Saraçoğlu Hardal Tohumu hakkında bir çok makale yazıp çizmiş ve bu konuda bir değerlendirme yapmıştır. Bu yazıda da Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu’nun hardal tohumu hakkındaki değerlendirmelerinin özetini bulabilirsiniz. Et yemekleri, kızartmal...
Hardal Çeşitleri
Hardal Çeşitleri
Hardal çeşitleri, hardalın sayıca çok türü bulunmaktadır. En bilinen hardal türleri, beyaz hardal, siyah hardal ve yabani hardaldır. Genellikle Akdeniz çevresindeki ülkelerde yetişen, turpgiller ailesinin bir çeşididir. Roma ve Helenistik dönemi...
Acı Hardal
Acı Hardal
Acı hardal, sıklıkla mide ile ilgili görülen hastalıklarda kullanılan bu hardal Turpgiler içindeki familyasında yer aldığı bilinmektedir. Sağlığa yararları bakımından oldukça yaygın olarak kullanıldığı bilinen bu acı hardal yaklaşık olarak 2000 yı...
Hardal Yaprağı
Hardal Yaprağı
Hardal yaprağı, Hardal bitkisi bütün bölgelerde yetişirken; boyları 50 santim civarında, tüylü yapraklı ve sarı çiçeği olan bir bitkidir. Bu bitkinin çiçeklerinden elde edilen tohumlar ile baharatlar üretilir. Hardal yaprağından ilaç gibi ürünlerde ...

 

Hardal Tozu
Hardal Otu
Hardal İçindekiler
Hardal Çiçeği
Hardal Maskesi
Siyah Hardal Tohumu
Yabani Hardal
Sarı Hardal Tohumu Faydaları
İbrahim Saraçoğlu Hardal Tohumu
Hardal Çeşitleri
Acı Hardal
Hardal Yaprağı
Hardal Tohumu Nasıl Kullanılır
Hardal Saç Maskesi
Hardal Üretimi
Ballı Hardal
Toz Hardal
Hardal Yetiştiriciliği
Hardal Yakısı
Hardal Soslu Tavuk
Hardal Ağacı
Hardal Bitkisi
Hardal Kahvaltı
Kuru Hardal
Hardal Sosu
Hardal Soslu Somon
Hardal Yağı
Hardal Soslu Patates Salatası
Ballı Hardal Sos
Hardal Rengi
Popüler İçerik
Hardal Tohumu Nasıl Kullanılır
Hardal Tohumu Nasıl Kullanılır
Hardal tohumu nasıl kullanılır, hardal tohumu Türkiye de genellikle yemeklerin içerisine baharat olarak kullanılan çok faydalı bir bitkidir. Hardal to...
Hardal Saç Maskesi
Hardal Saç Maskesi
Hardal Saç Maskesi, tüm dünya da oldukça yaygın olan bir maskedir. Özellikle ünlüler saç uzatmada oldukça sık kullanılır. Hardal Saç maskesi saçların ...
Hardal Üretimi
Hardal Üretimi
Hardal üretimi, ülkemizde hardal tüketiminin artmaya başlamasıyla birlikte yeni bir iş alanı haline gelmiştir. Özellikle bilinen et restoranlarından e...
Toz Hardal
Toz Hardal
Toz hardal, turpgiller familyasından sarı renkte bir çiçek olan ve tohumundan baharat elde edilen otsu bir bitki çeşididir. Toz hardal elde edilmesi b...
Hardal Yetiştiriciliği
Hardal Yetiştiriciliği
Hardal Yetiştiriciliği, Turpgiller ailesinden olan bir bitki türünün toprak üzerinde işlenerek üretilmesidir. Asya ve Avrupa'da yaygın olarak yetişen ...
Hardal Yakısı
Hardal Yakısı
Hardal Yakısı, hardal Akdeniz ikliminde yetişebilen ot türü bir bitkidir. Sıcak ve nemli havayı sever. Hardal iki renkli olup siyah hardal ve beyaz ha...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Hardal Tozu
Hardal Otu
Hardal İçindekiler
Hardal Çiçeği
Hardal Maskesi
Hardal Ülkemizde Yetiştiriliyor Mu?
Sos Üretiminde Hardal Kullanımı
Hardal Üretimi Yapmak İstiyorum
Hbs İçin Siyah Hardal Tohumu Kullanımı
Saracoglu Hocanin Hardal Tohumu Faydasi
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Hardal Ülkemizde Yetiştiriliyor Mu?
Sos Üretiminde Hardal Kullanımı
Hardal Üretimi Yapmak İstiyorum
Hbs İçin Siyah Hardal Tohumu Kullanımı
Saracoglu Hocanin Hardal Tohumu Faydasi
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Temmuz - 2021