Hardal Çeşitleri

Hardal Çeşitleri

Hardal çeşitleri, hardalın sayıca çok türü bulunmaktadır. En bilinen hardal türleri, beyaz hardal, siyah hardal ve yabani hardaldır. Genellikle Akdeniz çevresindeki ülkelerde yetişen, turpgiller ailesinin bir çeşididir.

Roma ve Helenistik döneminden bu güne kadar bilinen ve kullanılan hardalın, asıl coğrafyasının, arkeolojik kazılar sayesinde Batı Asya ve Avrupa olduğu saptanmıştır. Hardal bitkisinin tohumundan üretilen baharatı beyaz, sarı, kahverengi ya da siyah renkli olabilmektedir. Magnezyum, kalsiyum, bakır, demir, potasyum ve fosfor gibi mineraller içerir. Önemli bir lif, folat, C vitamini, K vitamini, A vitamini ve E vitamini kaynağıdır. Hindistan ve Bangladeş ülkelerinde çok yoğun kullanılan hardal, dünya genelinde hemen hemen tüm ülkelerde de kullanılmaktadır.

Siyah hardal: Çiçekleri sarı, meyveleri 4 köşeli, kısa ve sivridir. İştahsız ve zayıf kişilerin iştahını açar ve sindirimi kolaylaştırır. Romatizma hastalığına ve bronşite de iyi gelmektedir. Ateşlilik hali, soğuk algınlığı, grip ve bronşitin atlatılmasına yardımcı olur.

Beyaz Hardal: Koruyucu özellikleri en fazla olan türdür. Soluk kırmızımsı veya beyaz renkte çiçekleri vardır. Taneleri, siyah hardalınkinden daha büyüktür. Beyaz hardal otunun yağından önemli ölçüde faydalanılmaktadır. Kökü, sağı veya yaprağı değil meyvesi şifa kaynağıdır.

Yabani hardal: Ortalama 20-60 cm yüksekliğindedir. Türkiye’de yol kenarlarında, tarla ve nadaslarda yetişen bir tarla otudur.

Hardal bitkisel bir enerji vericidir. kaslarda gelişen sertleşme problemlerini ve eklem ağrılarını gidermeye yardımcı olur. Regl döneminde kadınların yaşamış olduğu sancıları hafifleten hardal, vücuttaki yağların giderilmesine yardımcı olur ve metabolizmayı düzene sokar. Magnezyum kaynağı olan hardal, uyuşukluk ile halsizlik durumlarını giderir, kan damarlarının faaliyetlerini destekler. Kanser riskini azaltır ve sedef hastalığı, kontakt dermatit gibi cilt hastalıklarını tedavi edici özellikleri vardır. Kardiovaskuler hastalıkların ilerlemesini engelleyen hardal, solunum bozukluklarını azaltır. Doğal bir ağrı kesicidir. Saçkıran hastalığını önler, diyabet riskini azaltır, sinirleri rahatlatır ve vücuttan zehirli etkenleri uzaklaştırır. Saç ve cilt sağlığını korur, astımı önler, sindirim sistemini destekler, kilo kontrolünü destekler, bağışıklık sistemini destekler, yaşlanma etkilerini geciktirir ve kolesterolü düzenler.

Hindistan ve Bangladeş ülkelerinde çok yoğun kullanılan hardal, dünya genelinde hemen hemen tüm ülkelerde de kullanılmaktadır. Avrupa'da, özellikle de Fransa'da hardal tüketimi oldukça fazladır. Hardal yetiştiriciliği konusunda da Avrupa, Kuzey Afrika, Hindistan ve Asya'nın batı kısımları dünya sıralamasında ilk sıralarda yer almaktadır.

Son Güncelleme : 08.12.2018 01:21:23
Hardal Çeşitleri ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Sayfayı Düzenle Düzenleme Geçmişi

Hardal Çeşitleri Yorumları

şifre Kırmızı sayı

0 Yorum Yapılmış "Hardal Çeşitleri"

Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin
Siyah Hardal Tohumu
Siyah Hardal Tohumu
Siyah hardal tohumu, Helenistik ve Roma döneminden şimdilere kadar bilinen ve kullanımına devam edilen hardal tohumunun asıl yetişme alanı gerçekleştirilen kazılarda  Batı Asya ve Avrupa olduğu tespit edilmiştir. Hardalın pek çok türü bulunmakta...
İbrahim Saraçoğlu Hardal Tohumu
İbrahim Saraçoğlu Hardal Tohumu
İbrahim Saraçoğlu Hardal Tohumu hakkında bir çok makale yazıp çizmiş ve bu konuda bir değerlendirme yapmıştır. Bu yazıda da Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu’nun hardal tohumu hakkındaki değerlendirmelerinin özetini bulabilirsiniz. Et yemekleri, kızartmal...
Hardal Otu
Hardal Otu
Hardal otu, insanlarda doğru kullanımlar da birçok farklı faydası olan bir bitkidir. Çok eski zamanlarda bile çok yaygın bir şekilde kullanılmış olan hardal otu, günümüzde de çok ciddi bir şekilde kullanılmaktadır. Bu ot, fiziki olarak 1-1,5 metre uz...
Hardal Tozu
Hardal Tozu
Hardal tozu, Hardal, turpgiller familyasından olan sarı bir çiçek olan ve tohumunun baharat olarak kullanıldığı otsu bir bitki çeşididir. Hardal tozu ise hardal bitkisinin tohumunun bazı işlemlerden geçerek toz haline getirilerek baharat olarak kulla...
Hardal İçindekiler
Hardal İçindekiler
Hardal İçindekiler, hardal bilinen turpgiller ailesinden olan sarı çiçekleri bulunan dikenli yapraklara sahip kırsal alanda yetişen otsu bir bitkidir. Siyah hardal, beyaz hardal ve kırmızı hardal en çok bulunan ve kullanılan hardal türleridir. Hardal...
Sarı Hardal Tohumu Faydaları
Sarı Hardal Tohumu Faydaları
Sarı hardal tohumu faydaları: Hardal tohumu hardal bitkisinden elde edilmektedir. Hardal bitkisinin tohumundan elde edilen beyaz, sarı, kahverengi veya siyah renkte hardal baharatı üretilmektedir. Hafif bir tada sahiptir. Bir çok kişinin adını duyduğ...
Hardal Tohumu Nasıl Kullanılır
Hardal Tohumu Nasıl Kullanılır
Hardal tohumu nasıl kullanılır, hardal tohumu Türkiye de genellikle yemeklerin içerisine baharat olarak kullanılan çok faydalı bir bitkidir. Hardal tohumunda K, C, E ve B vitaminleri bulunur. Ayrıca hardal tohumunun içerisinde magnezyum, potasyum, fo...
Siyah Hardal Tohumu Kürü
Siyah Hardal Tohumu Kürü
Siyah hardal tohumu kürü; damar sertliğine ve kalp krizine karşı oldukça etkili bir kürdür. Siyah hardal tohumunun bağırsak florasını dengeleyici özelliği vardır. Aynı zamanda faydaları arasında kan dolaşımını uyarıcı özelliği de bulunmaktadır. ...
Hardal Soslu Tavuk
Hardal Soslu Tavuk
Hardal Soslu Tavuk, Hardal geleneksel türk mutfağında tercih edilmemiş ancak gizli kalmış harika bir lezzettir. Bu tarifi denedikten sonra hardal ile yapılan diğer tarifleri araştırmaya konuşacağınızdan eminim. Hardal soslu tavuğa ayrı bir hava veren...
Hardal Çiçeği
Hardal Çiçeği
Hardal çiçeği, Hardal sarı çiçekleri olan tohumlarından baharat elde edilen otsu bir şifa dağıtan bitki türüdür. Hardalın tadı ise ve keskin tadı vardır. Hardalın faydaları, saymakla bitmez sağlık açısından yararlı olmasına rağmen fazla tercih edil...
Dijon Hardalı
Dijon Hardalı
Dijon Hardalı, Değişik ve lezzetli olan, hardal türlerinden birisidir. Paris'in 200 km güneydoğusundaki Dijon şehrinde, ilk kez 1856 senesinde, Jean Neigeon adlı kişi tarafından üretilmiştir. Hardal yapımında olmazsa olmazlardan birisi olan sirke yer...
Hardal Yaprağı
Hardal Yaprağı
Hardal yaprağı, Hardal bitkisi bütün bölgelerde yetişirken; boyları 50 santim civarında, tüylü yapraklı ve sarı çiçeği olan bir bitkidir. Bu bitkinin çiçeklerinden elde edilen tohumlar ile baharatlar üretilir. Hardal yaprağından ilaç gibi ürünlerde ...

 

Siyah Hardal Tohumu
İbrahim Saraçoğlu Hardal Tohumu
Hardal Otu
Hardal Tozu
Hardal İçindekiler
Sarı Hardal Tohumu Faydaları
Hardal Tohumu Nasıl Kullanılır
Siyah Hardal Tohumu Kürü
Hardal Soslu Tavuk
Hardal Çiçeği
Dijon Hardalı
Hardal Yaprağı
Hardal Tohumu Yağı
Hardal Çeşitleri
Hardal Üretimi
Hardal Saç Maskesi
Yabani Hardal
Hardal Maskesi
Evde Hardal Yapımı
Ballı Hardal
Hardal Rengi
Acı Hardal
Hardal Yağı
Toz Hardal
Hardal Yakısı
Hardal Bitkisi
Ballı Hardal Sos
Kuru Hardal
Hardal Sosu
Hardal Yetiştiriciliği
Popüler İçerik
Hardal Tohumu Yağı
Hardal Tohumu Yağı
Hardal tohumu yağı, hardalın ve hardal tohumunun faydalarını içermekle birlikte buna ek olarak kendine has faydaları da vardır. Hardal tohumu yağı, ma...
Hardal Üretimi
Hardal Üretimi
Hardal üretimi, ülkemizde hardal tüketiminin artmaya başlamasıyla birlikte yeni bir iş alanı haline gelmiştir. Özellikle bilinen et restoranlarından e...
Hardal Saç Maskesi
Hardal Saç Maskesi
Hardal Saç Maskesi, tüm dünya da oldukça yaygın olan bir maskedir. Özellikle ünlüler saç uzatmada oldukça sık kullanılır. Hardal Saç maskesi saçların ...
Yabani Hardal
Yabani Hardal
Yabani Hardal, gövdesi yuvarlak alt tarafı tüysüz bir bitkidir. Gövde uzunluğu genellikle 25-90 cm olan yabani hardalın 50 cm ye kadar da taç yaprakla...
Hardal Maskesi
Hardal Maskesi
Hardal Maskesi, bu maskenin diğer bir adı "ünlü hardal maskesi" olarak bilinmektedir. Son zamanlarda hardal maskesinin bu kadar popüler olmasının en b...
Evde Hardal Yapımı
Evde Hardal Yapımı
Evde hardal yapımı; oldukça kolaydır. Tek yapmanız gereken şey bir aktardan hardal tanesi almanızdır. Türk mutfağında hardal çok yoğun olarak kullanıl...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Siyah Hardal Tohumu
İbrahim Saraçoğlu Hardal Tohumu
Hardal Otu
Hardal Tozu
Hardal İçindekiler
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Temmuz - 2019