Hardal Bitkisi Hardal bitkisi, sarı çiçekli tohumları baharat olarak kullanılan, turpgiller (Brassicaceae) familyasına ait bir bitki türüdür. Dünya genelinde yaygın olarak yetiştirilen hardal bitkisi, özellikle Avrupa ve Asya'da önemli bir yere sahiptir. Boyları çeşitlerine göre değişebilen bu bir yıllık otsu bitki, 50 cm'den 4-5 metreye kadar büyüyebilir. Hardal, Amerika, Kuzey Afrika ve Hindistan gibi bölgelerde yemeklerde, turşularda, mezelerde, soslarda ve lezzet verici olarak yaygın şekilde kullanılır. Ülkemizin her yöresinde yetiştirilebilen hardal bitkisinin en yaygın çeşitleri Akhardal, Kara hardal ve Esmer hardaldır. Kara hardal, sağlık sektöründe en çok kullanılan türdür ve Akdeniz ile Batı Asya'nın ılıman bölgelerinde yetiştirilir. Hardal Bitkisinin Faydaları Hardal tohumu, hem baharat hem de ilaç olarak kullanılır. İşte hardal bitkisinin bazı faydaları:
Hardal tohumuyla yapılan çay, zayıflamada etkili olabilir. Bir cezveye bir su bardağı su koyup içine bir yemek kaşığı hardal tohumu veya yeşil bitkisini ekleyip 2-3 dakika kaynatın. Kaynayan çayı 5 dakika ağzı kapalı dinlenmeye bırakıp ılık olarak tüketin. Bir tatlı kaşığı hardal tohumunun üzerine bir su bardağı kaynar su döküp 5 dakika demlendirin. Bu sudan günde 3 defa bir bardak içilmesi çeşitli hastalıklara iyi gelir. Ayrıca, banyoda sıcak su doldurup içine 2-3 yemek kaşığı hardal tozu ekleyerek banyo yapmak, günün yorgunluğunu alır ve rahatlatır. Romatizmaya ve ayak üşümelerine iyi gelir. Hardal yağı, birçok hastalıkta ağrı kesici olarak hekimler tarafından önerilir. Hardal yağı, krem şeklinde ağrıyan bölgeye uygulanmalıdır. Diz ağrıları, bel ve boyun ağrılarında etkilidir.
|