Ballı Hardal

Ballı hardal, hardal turpgiller familyasından olan otsu bir bitkidir. Boyu ortalama olarak 50 cm olan, yaprakları tüylü ve çiçekleri sarı renkte olan bir bitkidir. Genelde Akdeniz bölgesinde yetişir. Her yıl Mart ve Mayıs ayları arası ekilir, Temmuz ve Ağustos ayları arası toplanır. Bu bitkilerin meyvelerinden hardal tohumları elde edilir. Elde edilen hardal tohumları önce dövülür ve daha kurutulur.
Kurutma işleminden sonra iyice öğütülür. Kurutma işlemi eğer tam olarak yapılmazsa hardalda küflenme görülebilir. Hardalın kokusu kadar tadı da oldukça keskindir. Hem baharat olarak hem de ilaç sektöründe kullanılır. Fakat baharat olarak yemeklere lezzet katması amacıyla kullanılması daha yaygındır. Hardalın en çok tercih edilen türleri siyah, sarı, kırmızı ve beyaz hardaldır. Hardal türleri arasında siyah olanı daha çok ilaç sektöründe tercih edilir. Mutfaklarda kullanılan hardal ise sarı olanıdır. B, C, E, K vitaminleri ve kalsiyum, magnezyum, potasyum ve fosfor gibi mineraller açısından oldukça zengin bir içeriğe sahiptir. Mutfaklarda kullanılan hardal, hardal bitkisinin tohumunun bazı işlemlerden geçerek toz haline getirilmiş halidir. Toz olarak kullanılan hardal beyaz, kırmızı ve siyah hardaldan elde edilir. Hardal tozu tatlı, acı, keskin ya da yumuşak formlarda kullanılabilir. Ballı hardal da daha tatlı ve daha yumuşak hardal sevenler tarafından kullanılan bir hardal sosudur. Ballı hardal genel olarak salata ve yemek yapımında sos olarak kullanılır. Et ve tavuk yemeklerinin vazgeçilmezidir.
Bunların yanı sıra sadece yapılan yiyeceğe renk vermesi için de kullanıldığı olmuştur. Ballı hardal mide sağlığı açısından oldukça faydalıdır. Mideyi rahatlatır ve bağırsakların düzenli olarak çalışmasını sağlar. Gastrit ve hazımsızlık problemi başta olmak üzere pek çok mide problemine karşı birebirdir. Ayrıca vücudu toksinlerden arındırma özelliğine de sahiptir. Üstelik ballı hardalın yapımı da çok kolaydır. Hardal seven herkes mutfağında çok rahat bir şekilde hazırlayabilir.

Ballı Hardal İçin Malzemeleri

  • 200 gram mayonez
  • 3 yemek kaşığı bal
  • 3 yemek kaşığı hardal tozu
  • 3 yemek kaşığı süt
  • 2 yemek kaşığı limon suyu
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı,
  • 1 çay kaşığı tuz

Ballı Hardal Nasıl Yapılır?


Ballı hardal için öncelikle olarak genişçe bir karıştırma kabı tercih edilmelidir. Karıştırma kabına önce mayonez alınır. Yüksek devire ayarlanmış karıştırıcı ile iyice çırpılır. Daha sonra bal ilave edilerek karıştırma işlemine devam edilir. Daha sonra listede verilmiş sıralamaya göre tüm malzemeler karıştırma kabına alınarak tüm malzemeler yaklaşık 3-4 dakika kadar çırpılır. Limon suyu yerine tercihe göre üzüm sirkesi de kullanılabilir. En son tuz da ilave edilerek karıştırma işlemi durdurulur. Hazırlanan ballı hardalın kullanılmadan önce yaklaşık olarak 45 dakika buzdolabında bekletilmesi daha güzel bir tat elde edilmesine yardımcı olacaktır. Kapağı sıkıca kapatılan cam kavanozlarda muhafaza edilmesi tavsiye edilir.

Afiyet Olsun.
19.01.2024 10:20:37
Ballı Hardal ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Ballı Hardal Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Ballı Hardal"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Hardal Tozu

Hardal tozu, Hardal, turpgiller familyasından olan sarı bir çiçek olan ve tohumunun baharat olarak kullanıldığı otsu bir bitki çeşididir. Hardal tozu ise har...
Devamını Oku

Hardal Otu

Hardal otu, insanlarda doğru kullanımlar da birçok farklı faydası olan bir bitkidir. Çok eski zamanlarda bile çok yaygın bir şekilde kullanılmış olan hardal ...
Devamını Oku

Hardal İçindekiler

Hardal İçindekiler, hardal bilinen turpgiller ailesinden olan sarı çiçekleri bulunan dikenli yapraklara sahip kırsal alanda yetişen otsu bir bitkidir. Siyah ...
Devamını Oku

Hardal Çiçeği

Hardal çiçeği, Hardal sarı çiçekleri olan tohumlarından baharat elde edilen otsu bir şifa dağıtan bitki türüdür. Hardalın tadı ise ve keskin tadı vardır. Har...
Devamını Oku

Hardal Maskesi

Hardal Maskesi, bu maskenin diğer bir adı "ünlü hardal maskesi" olarak bilinmektedir. Son zamanlarda hardal maskesinin bu kadar popüler olmasının en büyük se...
Devamını Oku

Siyah Hardal Tohumu

Siyah hardal tohumu, Helenistik ve Roma döneminden şimdilere kadar bilinen ve kullanımına devam edilen hardal tohumunun asıl yetişme alanı gerçekleştiri...
Devamını Oku

Yabani Hardal

Yabani Hardal, gövdesi yuvarlak alt tarafı tüysüz bir bitkidir. Gövde uzunluğu genellikle 25-90 cm olan yabani hardalın 50 cm'ye kadar da taç yaprakları bulu...
Devamını Oku

Sarı Hardal Tohumu Faydaları

Sarı hardal tohumu faydaları: Hardal tohumu hardal bitkisinden elde edilmektedir. Hardal bitkisinin tohumundan elde edilen beyaz, sarı, kahverengi veya siyah...
Devamını Oku

İbrahim Saraçoğlu Hardal Tohumu

İbrahim Saraçoğlu Hardal Tohumu hakkında birçok makale yazıp çizmiş ve bu konuda bir değerlendirme yapmıştır. Bu yazıda da Prof. Dr. İbrahim Saraçoğl...
Devamını Oku

Hardal Çeşitleri

Hardal çeşitleri, hardalın sayıca çok türü bulunmaktadır. En bilinen hardal türleri, beyaz hardal, siyah hardal ve yabani hardaldır. Genellikle Akdeniz ...
Devamını Oku

Acı Hardal

Acı hardal, sıklıkla mide ile ilgili görülen hastalıklarda kullanılan bu hardal Turpgiler içindeki familyasında yer aldığı bilinmektedir. Sağlığa yararl...
Devamını Oku

Hardal Yaprağı

Hardal yaprağı, Hardal bitkisi bütün bölgelerde yetişirken; boyları 50 santim civarında, tüylü yapraklı ve sarı çiçeği olan bir bitkidir. Bu bitkinin çiçekle...
Devamını Oku

Hardal Tohumu Nasıl Kullanılır

Hardal tohumu nasıl kullanılır, hardal tohumu Türkiye'de genellikle yemeklerin içerisine baharat olarak kullanılan çok faydalı bir bitkidir. Hardal tohumunda...
Devamını Oku

Hardal Saç Maskesi

Hardal Saç Maskesi, tüm dünya da oldukça yaygın olan bir maskedir. Özellikle ünlüler saç uzatmada oldukça sık kullanılır. Hardal Saç maskesi saçların hızlı b...
Devamını Oku

Hardal Üretimi

Hardal üretimi, ülkemizde hardal tüketiminin artmaya başlamasıyla birlikte yeni bir iş alanı haline gelmiştir. Özellikle bilinen et restoranlarından et sosla...
Devamını Oku

Toz Hardal

Toz hardal, turpgiller familyasından sarı renkte bir çiçek olan ve tohumundan baharat elde edilen otsu bir bitki çeşididir. Toz hardal elde edilmesi b...
Devamını Oku

Hardal Yetiştiriciliği

Hardal Yetiştiriciliği, Turpgiller ailesinden olan bir bitki türünün toprak üzerinde işlenerek üretilmesidir. Asya ve Avrupa'da yaygın olarak yetişen yabani ...
Devamını Oku

Hardal Yakısı

Hardal Yakısı, hardal Akdeniz ikliminde yetişebilen ot türü bir bitkidir. Sıcak ve nemli havayı sever. Hardal iki renkli olup siyah hardal ve beyaz hard...
Devamını Oku

Hardal Soslu Tavuk

Hardal Soslu Tavuk, Hardal geleneksel Türk mutfağında tercih edilmemiş ancak gizli kalmış harika bir lezzettir. Bu tarifi denedikten sonra hardal ile yapılan...
Devamını Oku

Hardal Ağacı

Hardal ağacı, turpgiller familyası olarak bilinir. Avrupa ve de Asya'da yaygın ve yabani olarak yetişirler. Sağlığa yararlı olarak bilindiklerinden dolayı en...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Hardal Tozu
Hardal Otu
Hardal İçindekiler
Hardal Çiçeği
Hardal Maskesi
Son Forum Konuları
Hardal Ülkemizde Yetiştiriliyor Mu?
Sos Üretiminde Hardal Kullanımı
Hardal Üretimi Yapmak İstiyorum
Hbs İçin Siyah Hardal Tohumu Kullanımı
Saracoglu Hocanin Hardal Tohumu Faydasi
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024